Betekintés a Püspöki Kar kulisszái mögé a 21. század legfontosabb döntése kapcsán

Figyelem! Az alábbi írás szarkazmust, iróniát és nyomokban humort tartalmaz, olvasás csak saját felelősségre!

Óriási fejlemények! Úgy tűnik sokak imái és kérései meghallgatásra találtak püspökeink részéről, akik, bár nem beszéltek előzetesen róla, meghozták a döntést: az új misekönyv bevezetésével egyidejűleg megtiltják a kézbeáldoztatást Magyarországon.

Hogy honnan tudom? Beszéljenek a tények helyettem.

Veress András püspök a korábban megénekelt pannonhalmi liturgikus napokon bemutatta az új misekönyvet. Bár nem mondott el mindent róla, sőt igazából még mindig titkolózik (már-már hősies titoktartása), és előadása színesítésére a Magyar Kurír Kaotikus Hírportál beszámolója szerint ezt a képet vetítette:

De a jól végzett munka miatti érthető büszkesége mégiscsak rávette, hogy egy pillanatra felmutassa a kész misekönyvet is. Íme:

Hogy mi az érdekes ezen a képen a püspök örömittas diadalkiáltásának képi megjelenítésén kívül? Ott virítanak a könyv oldalán a kánoni lapozófülek, amelyek a korábbi, előadás közben vetített képen nem látszottak! Hát nem nagyszerű? Óriási!

Hogy mi ennek a jelentősége?

Ennek megvilágítására röviden összefoglalom a püspökkari belső vitákat az informátoraim beszámolói alapján. Hosszas viták folytak ugyanis a Püspöki Karon belül, a Liturgikus Intézetről és más komoly liturgikus szellemi és testi műhelyekről nem is beszélve, mégpedig arról, hogy az új misekönyv külsejében fizikai megjelenítését kell-e adni vagy sem annak a szakításnak, ami a mise áldozati jellegétől való elhatárolódás tekintetében beteljesedni látszik a fényes római szellők aktuális irányvonalában.

A szellős irányzat eme szakítás manifesztálását követelte, mégpedig azáltal, hogy elhagyják a misekönyv új kiadásában a totálisan értelmetlenné vált lapozófüleket. Egy igen komoly szakértő (bizonytalan vagyok, hogy óesbé vagy esjé volt, de mindenképpen szakállas, mint Grillo, tehát igen komoly liturgikus) azzal érvelt, hogy a lapozófül ismét megvalósítja a szociológia alappéldáját, mert akárcsak abban a példában Péntek, itt is értelmetlenül, pusztán megszokásból kerülgetjük a kiszáradt robinsoni tavat, ahelyett, hogy egyenesen, szinodálisan átvágnánk rajta. És ez nagyon nem helyes! Ezek a fülek ugyanis korábbi püspökeink figyelmetlensége miatt fájó csökevényként hirdették a mise lényegének és az Oltáriszentség mibenlétének, a neki járó tiszteletnek zsinat előtti régi felfogását, folyamatosan emlékeztetve az Új Pünkösd apostolait a feledni vágyott dolgokra. A régiek ugyanis azért ragasztották ezeket a füleket a római kánont tartalmazó lapok szélére, hogy a papok az Oltáriszentség morzsáinak leejtésének megakadályozására összezárva tartott kánoni ujjak ellenére is tudjanak lapozni a misekönyvben. Ezért csakis a kánont tartalmazó lapokra voltak ilyenek ragasztva, mert noha még bőven volt lapoznivaló a kánonon kívül is, de az átváltoztatás előtt, vagy az ujjak ablúciója után már nem jelentett problémát szabadon lapozni, segítő fül nélkül. A fülek megtartása tehát – érveltek a szellős irányzat képviselői – vagy teljesen értelmetlen liturgikus szigetjelenség megőrzése lenne, vagy visszatérést jelentene a régi felfogáshoz és mindenhez, ami abból következik. Ez pedig biztosan nem tetszene Rómának.

Ezek nyomós érvek voltak, főleg ez utóbbi, ezért a Püspöki Kar tagjai itt egy pillanatra megdermedtek a várható következmények és pápai vizitációk felrémlő lehetőségétől, néhányan gyors fejszámolással számbavették a nyugdíjig hátralévő éveik számát (állítólag egyikük még fejben permutált is a valószínűségek mérlegelése során, de ebben forrásaim nem voltak egybehangzóak). De a súlyos csendben megszólalt végül maga Udvardy érsek, és a tőle megszokott éleselméjűségnek és rendíthetetlen katolikus hitnek tanúbizonyságát adva ezt mondta: „A logika, az logika, az igazság pedig igazság!”. („A család pedig család” – mormogta elgondolkodva Marton psp). Kifejtette, hogy a hívek biztosan megbotránkoznának, ha elhagynák a lapozófüleket, amiket a szembemisézés során roppantmód megszoktak és igen megszerettek, ő pedig biztosan nem merné a kicsinyeket megbotránkoztatni. Sőt, mindenkor figyelembe kívánja venni az ő aggályaikat és vágyaikat, még ha ilyen kis materiális csacsiságokhoz ragaszkodnak is, mert hátha pont ezek a sensus fidei megnyilvánulásai? Még a végén úgy tűnne, hogy az Igazság ellen tusakodik, azt pedig ő sosem tenné. Ha pedig a megmaradt hívek még meglévő csökevényes hitérzéke ötven év után is ezt mondja, akkor végre figyelembe kellene ezt venni: „Jöjjön, aminek jönnie kell, térjünk vissza a reform előtti felfogáshoz!” – mondta.

Varga püspök sűrűn helyeselt, és egyenes tekintetével körbenézve mondta: „Mindig híve voltam a hagyományokhoz hű, logikus és értelmes gondolkodásnak, ez vezetett el engem egykor a Bokor közösségbe, és ez is vezetett el onnan. Már csak ezért sem tartanám elegendőnek, ha megállnánk itt. Tegyük ismét kötelezővé a kánoni ujjak összezárását az átváltoztatástól az öblintésig (vsz. az ablúciót értette ez alatt a psp – szerk. megj.) a papok számára! De még itt se álljunk meg, mert a logika és az Oltáriszentség bennem izzó tisztelete is azt diktálja, hogy tovább kell mennünk: tegyük kötelezővé a nyelvre áldozást, mert praktikus okokból lehetetlen lenne annyi kezet lemosni. Márpedig a hívek joggal éreznék hátrányosan megkülönböztetve magukat, ha az Oltáriszentség kézbevétele után az ő kezüket nem mosnánk le, mert az nem lenne demokratikus. És az baj. Nagy baj.

Akkor szavazzunk!” – javasolta a bíboros úr, és így is történt. A szavazás eredménye egyértelmű volt: a püspökök (a drágák, az Úr áldja meg őket!), egyhangúan elfogadták, hogy 2022. augusztus 15-től, Nagyboldogasszony ünnepétől a papok csak kánoni ujjaikat összezárva végezhetik a legszentebb áldozat bemutatását, a hívek pedig csak nyelvre áldozhatnak. (A püspökök egyúttal a hívek imáit kérik, hogy a várható pápai vizitátoroknak ne sikerüljön eljutniuk Magyarországra, vagy ha mégis… Nem, inkább csak ne jussanak el! Mert a bíbornak elegendő csak az övön és a kalapon lennie, nem kell a valóságban is áradnia.)

Nos, hát így történt, hogy egy patkószeg (pardon, lapozófül) miatt ezúttal megmenekült a katolikus hit és az Egyház Magyarországon.

Óriási, nem?  

Betekintés a Püspöki Kar kulisszái mögé a 21. század legfontosabb döntése kapcsán” bejegyzéshez 11 hozzászólás

Új írása

  1. Na, de Atya! Ugyan bizony, hogy lenne már ez kacsa?! Megbízható informátoroktól származó atombiztos infó, amely világos, mint egy ma született ciszterci habitusa (vagy skapuláréja? nem is tudom).

   Kedvelés

   1. Azt hiszem, hogy egyházellenes emberek számára semmi sem szent. Ez az egész írás hazugság. (lásd: augusztus 15-ével nem történt semmi. Ez az igazi sátáni írás. Megosztani akar, s nem egységesíteni, amint azt Jézus kérte.

    Kedvelés

   2. Kedves Idetévedt Olvasó, megnyugtathatom, hogy nem sátáni az írás. Humornak tekintik bizonyos emberek, nem ön tehet róla, ha nem osztozik ebben a véleményben. Hozzászólása nyomán figyelmeztetéssel láttam el az írást, mivel a korhatáros karika itt talán nem segít.

    Kedvelés

 1. Kedves atya, dobogó szívvel vártam a mai napot, az ünnep miatt is, de a feltételezett bejelentés miatt is a nyelvre áldozásról. Természetesen semmi ilyen nem történt. Nagyon valószínűtlennek látszott persze, és biztosan én vagyok nagyon naiv. De akkor ez a bejegyzés számomra több mint szarkasztikus. Meg tudná világítani jobban, mit higgyek? Tényleg kapott ilyen információkat, vagy az egész a képzelet játéka? Köszönöm.

  Kedvelés

  1. Kedves Anett, a személyes válaszon kívül a Robinsonos írásban is igyekeztem megvilágítani az igazságot. Ezt for the record jelzem itt is, hogy ne tűnjek annyira udvariatlan bunkónak más olvasók előtt (, mint amekkora vagyok).

   Kedvelés

 2. Hát akkor én vagyok nagyon öreg már, de azonnal tudtam, hogy ez szarkazmus. Fel sem merült, hogy igaz lenne… Ezzel együtt persze tetszett a felvetés 😉

  Kedvelés

 3. Az én XVIII. századi misekönyvemen nincsenek lapozófülek. Vajon tele vannak a lapok több száz éve partikulákkal?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: